Ikoninen kuva kaivosalueesta iltavalaistuksessaa

Otanmäki ja ympäristö, esittely

Otanmäki on taajama Kajaanin kaupungissa, Kajaanista 36 km länteen.

Tervetuloa Otanmäkeen asumaan tai ostamaan vapaa-ajan asunto. Otanmäestä on lyhyt matka Vuokattiin, Ukkohallaan ja muihin Kainuun vapaa-ajanvietto kohteisiin.

 Historiaa ja nykypäivää

Vuonna 1938 löydettiin Otanmäen esiintymä edellisenä kesänä Sukevalta tehdyn lohkarelöydön perusteella. Otanmäki Oy perustettiin 1950 ja kaivos aloitti tuotannollisen toiminnan 1953. Kaivoksesta saatiin rautaa, ilmeniittiä, pieniä määriä rikki- ja kuparikiisua. Malmin sisältämää vanadiinia saatiin vanadiinitehtaan käynnistettyä tuotannon 1956. Otanmäki Oy sulautettiin 1960 luvulla Rautaruukki Oy:hyn. Kaivos toimi vuoteen 1985 asti.

Vapautuvien työpaikkojen korvaavaksi tuotannoksi paikkakunnalle Rautaruukki Oy perusti konepajan ja rautatievaunutehtaan, jonka tuotanto käynnistyi 1985. Tehdas ja konepaja työllistävät tänä päivänä 500 - 600 henkilöä. Kaikki Suomessa liikennöivät kaksikerroksiset matkustajavaunut ja Helsingin uudet Artic-raitiovaunut on valmistettu Otanmäessä. Raitiotievaunuja viedään myös muualle Euroopan alueelle.

Tällä hetkellä suunnitellaan myös kaivoksen uudelleen avaamista lähivuosina. Tämä toisi Otanmäkeen noin 400 pysyvää uutta työpaikkaa. Lisäksi rakennusvaihe työllistäisi huomattavasti.

Asuntokanta

Samaan aikaan kaivoksen valmistumisen kanssa rakennettiin Otanmäkeen asuntoja. Aluksi valmistui 3 kpl 7-kerroksisia ja 7 kpl 4-kerroksisia kerrostaloja sekä ensimmäiset omakotitalot. Myöhemmin on rakennettu lisää kerrostaloja sekä rivi- ja omakotitaloja. Ensimmäiset 10 kerrostaloa rakennettiin samoilla piirustuksilla kuin Helsingin Olympialaisia varten rakennetut olympiakylän talot. Kerrostalot ovat hyvässä kunnossa, sillä Otanmäki Oy ja Rautaruukki Oy pitivät niistä hyvää huolta. Nykyään ne ovat itsenäisiä osunto-osakeyhtiöitä. Asuntoja on jonkin jonkinverran myytävänä jatkuvasti. Hintataso on tällä hetkellä tosi edullinen yhtiövastikkeet ovat noin 3,50 - 4,50 eur/m2 luokkaa kuukaudessa.

Palveluvarustus

Matkaa Kainuun keskukseen Kajaaniin on 36 km.  Kylällä on kauppa, ravintola, huoltoasema, apteekki, ala- ja yläaste, päiväkoti, kirjasto, hammashoitola, kappeli ja vanhusten hoitokoti. Alueella toimii myös monen alan pienyrityksiä. Otanmäessä löytyy myös majoitustiloja. Vuolijoen kirkonkylälle on matkaa 12 km ja siellä on terveyskeskus ja vanhustenhoitoyksikkö.

Vapaa-ajan viettomahdollisuuksia

Metsästys-, marjastus- ja kalastusmahdollisuudet ovat laajojen erämaiden ympäröiminä todella hyvät. Otanmäessä on myös urheilutalo, jossa on toimintaa kaiken ikäisille viikottain. Urheilutalon yhteydessä on Pohjois-Suomen ainut maauimala, jossa voi viettää kesäpäivää tai vaikka lähteä samoilemaan Talaskankaan aarniometsäalueen merkittyjä polkuja. Urheilutalolta lähtee myös 6 km:n valaistu latu/pururata. Oulujärven läheisyys lisää myös vapaa-ajan viettomahdollisuuksia.